21 грудня відповідно до розкладу зимової сесії в магістратурі Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, відбувся іспит з морального богослов’я, що підвів підсумки вивчення, впродовж першого семестру поточного академічного року, основ християнської моралі як фундаменту загальнолюдських цінностей магістрами-першокурсниками, які обрали сферою своєї професійної діяльності релігієзнавство. Серед тих, хто у вересні поточного року сів за студентську парту, а сьогодні демонстрував свої знання були волонтери Благодійної організації «Центр соціальної адаптації – Преображення» Олексій Шашура і Ярослав Костюченко.

Своїм долученням до богословського вчення про моральний закон і життя християнина майбутні фахівці-релігієзнавці завдячують ініціативі митрополита Дніпропетровського і Павлоградського Іринея, кандидата богослов’я, почесного доктора ДНУ. Спираючись на власний неоціненний досвід спілкування зі студентством та викладачами і науковцями українських та іноземних освітніх закладів, що був акумульований у процесі читання лекцій духовно-моральної тематики у провідних вищих школах Дніпропетровщини та в ході участі в міжнародних наукових конференціях, організованих університетами США і Канади, Керуючий Дніпропетровською єпархією запропонував виробити таку стратегію розвитку релігієзнавчого освітньо-наукового напряму, яка забезпечить обгрунтування і формування фахової компетенції у галузі релігієзнавства на основі взаємодії світської і духовної науки й освіти.

Ініціатором включення дисципліни "Моральне богослов’я” в освітньо-професійну програму підготовки магістрів-релігієзнавців, що була розроблена й уже четвертий рік успішно впроваджується у Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара, став архієпископ Новомосковський Євлогій, вікарій Дніпропетровської єпархії, кандидат богослов’я, кандидат філософських наук, магістр англійської філології, доцент кафедри філософії ДНУ. Запропонувавши стратегічне бачення релігієзнавчої освіти, яке грунтується на ідеї синергії духовності й інтелекту, взятій за основу святителем Петром Могилою, митрополитом Київським, при заснуванні своєї Академії — першої у східнослов’янських землях вищої школи університетського типу, вікарний архієрей аргументовано довів, що професійне становлення релігієзнавців передбачає усвідомлення невіддільності пізнання від граничного комунікативного досвіду — звернення людини до Бога і сприйняття "іншого” як ближнього, й отримав повну підтримку всієї групи розробників стандартів вищої освіти Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара зі спеціальності "Релігієзнавство”.

Беручи до уваги дванадцятирічний досвід викладання владики Євлогія в Київській Духовній Академії і Семінарії й успішність ініційованого ним упровадження Біблійної історії у навчальні плани бакалаврів-філософів ДНУ, завідувач кафедри філософії, доктор філософських наук, професор Окороков Віктор Броніславович звернувся до архіпастиря з пропозицією викладати моральне богослов’я магістрам-релігієзнавцям. Прийнявши її, архієпископ Євлогій розробив науково-методичний комплекс дисципліни, який забезпечує успішну інтеграцію невід’ємного компонента духовної освіти в гуманітарно-освітню концепцію класичного університету.

Викладання дисципліни "Моральне богослов’я” студентам-магістрам спеціальності "Релігієзнавство” провадиться у Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара з 2015 року, коли була відкрита магістратура за цим фахом, і підсумкова атестація, що проводилась у межах кожного із трьох вже завершених циклів підготовки фахівців-релігієзнавців вищого гатунку, засвідчила високий рівень опанування ними навчальної програми. Не став винятком і цьогорічний екзамен, прийнятий владикою Євлогієм у студентів, які сформують п’ятий випуск магістрів-релігієзнавців ДНУ. За результатами підсумкової перевірки їх знань загальна успішність становить 100 %, якість успішності – 100 %.

 

За матеріалами сайту

Дніпропетровської єпархії

Української православної Церкви

http://eparhia.dp.ua

«Преображенці» склали іспит з «Морального богослов’я»

 

«Преображенці» склали іспит з «Морального богослов’я»

 

«Преображенці» склали іспит з «Морального богослов’я»

 

«Преображенці» склали іспит з «Морального богослов’я»

 

«Преображенці» склали іспит з «Морального богослов’я»

 

«Преображенці» склали іспит з «Морального богослов’я»

 

«Преображенці» склали іспит з «Морального богослов’я»

 

«Преображенці» склали іспит з «Морального богослов’я»

 


comments powered by Disqus


Разработака сайта Red Star